Kylä

Meltosjärvi

Meltosjärven kylä sijaitsee Napapiirillä Ylitornion kunnassa. Paikka on luonnonkaunis harju järvien välissä. Kylällä 1900-luvun alkuvuosikymmeninä käyneet vierailijat nimittivät Meltosjärveä ”Peräpohjolan punkaharjuksi”.  Harjun molemmin puolin ovat järvet, talot ja pellot. Nimen alkuperä voisi olla paikasta, jossa metsäpeurat meltoavat, koska järvien välissä korkea harju on itäisestä päästä tyypillinen paikka, jonne peurat ajettuna tiivistyvät laumaan.

Meltosjärvet olivat muutama vuosikymmen sitten  myös Lapin parhaat lintujärvet ja Ympäristökeskuksen suunnitelman mukaan on järviä viime vuosina kunnostettu lintujärvinä.   Lintulajisto on viime vuosina vähentynyt, mutta joutsenten määrä on vuosi vuodelta lisääntynyt, mikä näkyy ja kuuluu varsinkin keväisin ja syksyisin joutsenparvien pysähtyessä järville muuttomatkoillaan.

ilmakuva-150x150

Sijaintinsa vuoksi Ylitornion järvikylien keskellä on kylään keskittynyt järvikylien yhteisiä palveluita kuten terveysasema. Aiemmin kylässä oli myös kunnan toinen yläasteen koulu ja ala-aste. Iso koulurakennus on jäänyt kylmilleen syyskuussa 2010. Terveysasema, joka aiemmin sijaitsi YK:n rakennuttamassa terveystalossa, jatkaa toimintaa koulurakennuksen pienemmässä osassa, jonka kunta pitää lämpimillä. Samoin näissä tiloissa jatkavat toimintaa kansalaisopiston useat opintopiirit ja mm. kuntosali ja kyläkahvila. Koululla on myös Ylitornion kunnan ja seurakunnan järjestämää toimintaa vanhuksille.kylä-021-150x150

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: